Ekokrúžok



Občanské združenie Envirosvet a Stupavský okrášľovací spolok otevřeli v říjnu 2012 environmentálně zaměřený kroužek pro děti 4 – 12 let. Děti se schází každé pondělí odpoledne (15:30 – 17:30) v Ekocentru v budově Městského kulturního střediska ve Stupavě. Mají k dispozici klubovnu vybavenou hračkami, dětskou i odbornou literaturou a výtvarnými potřebami.
Kroužek je zaměřen na práci s přírodními materiály, hry a pohybové aktivity. Prostřednictvím her a výletů se děti seznámí se svojí komunitou, městem a přírodou.
Program tématicky vychází z chodu ročních období a slavností v roce. Na podzim jsme si s dětmi povídali o stromech a jejich plodech (ovoci, oříšcích, šiškách). Děti si ve stupavském parku vytvořily pexeso z opadaných listů. V adventním období si vyrobily adventní věnce, skřítky z burských oříšků a malý betlem ze zátek od vína. Na začátku prosince pak absolvovaly dobrodružnou adventní cestu v okolí Ekocentra. Po novém roce jsme se zaměřili na zvířata, jak žijí v zimě a jak jim můžeme pomoci. Děti z tuku a semínek vyrobily pamlsky pro ptáčky a vyvěsily je na stromy poblíž Ekocentra. 
Na jaro je v plánu trávit mnohem více času v přírodě. Ve stupavkém parku se děti naučí poznávat a používat léčivé bylinky, budou pracovat s vrbovým proutím a hlínou, vysejí různá semínka a budou pozorovat jejich růst.
Ostatní aktivity jsou přizpůsobeny počtu a věku dětí. Děti sami mohou navrhnout činnost, která je baví či zajímá. Programu Ekokrúžku se mohou účastnit i rodiče.
            Součástí aktivit kroužku je i tvorba deníku, kam děti zaznamenávají, co zajímavého se dozvěděly, naučily, co zažily. Všechny dětské výtvory, pokud si je neodnesou domů, jsou archivovány a na závěr kroužku z nich bude uspořádaná výstava.
Ekokrúžok je finančně podpořen z Fondu Hodina deťom v rámci projektu Chlieb náš každodenný.
Prostory ekocentra jsou velmi pěkně vymalovány

Z nástěnné mapy (bohužel nedodělané) symbolicky odpadla Evropa
Děti píší mind map o tom, co by chtěly v kroužku dělat
Klárka vyrábí mandalu z "polystyrenového chlebíčku" a oříšků
V parku hrajeme "co se ztratilo" s přírodninami


Vyrábíme koníky na klacku
 


Žádné komentáře:

Okomentovat