Lesní klub Jadierko




http://modrasova.sk/index.php/letn-klub-jadierko/
https://www.facebook.com/LenyKlubJadierkoInspirovanyLesnouMaterskouSkolou

V červenu 2012 byl ve Stupavě otevřen lesní klub Jadierko, který je inspirovaný lesními mateřskými školami. Jeho provozovatelem je občianske združenie Modrá Sova.
Lesní klub nabízí péči o děti ve věku 2,5 – 6 let. Děti mohou navštěvovat klub pouze v určité dny nebo celý týden. Po domluvě je možné i krátkodobé hlídání dětí.
Program klubu je zaměřený na harmonický psychický i fyzický rozvoj dítěte pobytem v přírodě. Děti tráví venku každé dopoledne. Nejčastěji chodí do zámeckého parku, který se nachází nedaleko sídla klubu. Dalšími oblíbenými místy jsou potok, lesní klouzačky, lesní areál, kde je malé ohniště a přístřešek ze dřeva, dětská hřiště a pískoviště. Děti si též sami mohou zvolit, kam by daný den rády šly, co by chtěly vidět, zažít.
V případě velmi nepříznivého počasí zůstávají děti v interiéru a věnují se volné hře nebo tématickým aktivitám pod vedením pedagoga. Jako zázemí dětem slouží přízemí rodinného domu, kde mají k dispozici hernu, jídelnu a sociální zařízení. Děti zde snídají, obědvají, probíhá zde poobědový odpočinek a obvykle i odpolední program.
V pedagogické koncepci lesního klubu převažují prvky waldorfské pedagogiky, některé činnosti jsou inspirované Montessori pedagogikou. Waldorfská pedagogika je uplatňovaná v přístupu k dětem a při tvorbě plánu činností. Velký důraz je kladen na volnou hru, vyprávění pohádek a příběhů vztahujících se k ročním obdobím či slavnostem. Děti jsou též zapojeny do praktických činností, např. přípravy jídla, prostírání stolu, uklízení, péči o zahrádku.
Při dopoledním programu jsou dětem k dispozici 2 pedagogové a 1 – 2 asistenti (podle počtu dětí). Odpolední program zajišťuje zpravidla 1 pedagog, 1 externí lektor a asistent. Maximální počet dětí ve skupině je 15. Lesní klub nabízí dětem i neformální výuku angličtiny. Tu momentálně zajišťují EVS dobrovolníci, kteří v klubu pracují jako asistenti. Zaměstnanci klubu s dětmi jednají podle zásad koncepce Respektovat a být respektován.
Lesní klub Jadierko je otevřen každý všední den od 7:30, kdy je možné přivést děti. Program klubu začíná v 9 hodin ranním kruhem, kdy se děti navzájem přivítají a po domluvě si zvolí místo dopoledního pobytu. 
Ranní kruh
 Venku tráví čas do 11:30, kdy se vrací do zázemí na oběd. Aktivity v přírodě zpravidla závisí na fantazii dětí. Snahou pedagoga je zapojit do hry všechny děti. Pedagog by ovšem neměl do hry zasahovat, pokud to situace nevyžaduje (výskyt konfliktů, nebezpečí). Kolem desáté hodiny dostávají děti svačinu, zpravidla sušenky, ovoce a čaj. Oběd se podává ve 12 hodin. Před jídlem děti zazpívají děkovnou modlitbu:
Ďakujeme za tieto dary, dary od našej matičky Zeme,
dobrú chuť si navzájom prajeme, všetko zjeme a silní/zdraví budeme.
Oběd
Obědy jsou pro děti vařeny přímo v prostorách klubu během dopoledního programu. Stravování je zaměřeno na makrobiotickou, vegetariánskou stravu. Po obědě je možné odvést děti domů. Pro děti, které zůstávají na odpolední program, je 13:00 – 14:30 odpolední klid. Během této doby pedagog dětem čte pohádku nebo vypráví příběh. Děti mohou spát nebo jen odpočívat. V 15:00 je pro děti připravena svačina a odpolední program. Program vychází z rytmu roku a je tématicky zaměřen takto:
pondělí – Pastelka – výtvarné tvoření
úterý – Bubienok – hudba
středa – Koláčik – modelování, pečení
čtvrtek – Lesníček – envirovýchova
pátek – Vretienko – tradiční řemesla
Odpoledního programu se mohou účastnit i děti, které lesní klub nenavštěvují. Program končí v 17 hodin, kdy je čas na večerní kruh. Ukončí se všechny aktivity, shrnou se dojmy z prožitého dne. Do 18 hodin je možné si děti vyzvednout. Během této doby se děti věnují volné hře.
Cílem lesního klubu Jadierko je umožnit dětem rozvíjet jejich hrubou a jemnou motoriku, schopnost učit se, emoční inteligenci i sociální dovednosti. Děti se prostřednictvím osobních zkušeností seznamují s přírodou a přírodními zákony, učí se vzájemné spolupráci a řešení konfliktů.
Fašank - čarodějnice uprostřed je pedagožka Tereza

Venku opravdu za každého počasí

Naše banda včetně psa Marušky
Návrat z náročné procházky



 
Pouliční gang

Žádné komentáře:

Okomentovat