Jak přežít problémy na EVS



Pár „osvědčených rad“, jak omezit, řešit a přežít problémy, které se na EVS vyskytnou. Sepsat těchto pár bodů po ukončení EVS je velmi snadné, protože vycházím z vlastní zkušenosti. Ovšem určitě je vám jasné, že během pobytu jsem se sama těmito radami neřídila a zahlcovala e-mailové schránky svých kamarádek zbytečnými maily o tom, co mě zrovna štve a vytáčí.

  1. nehrajte si na hrdinu
Jste nepochybně odvážní, protože jste se rozhodli žít a pracovat v cizí zemi s cizími lidmi. Což ale není důvod, proč být hned hrdinou. Nikdo od vás nemůže očekávat hrdinské skutky. Nikdo nemůže žádat, abyste plnily úkoly, které jsou nad vaše síly. Nikdo nemůže chtít, abyste byli pořád v pohodě. Máte právo říct NE. Využívejte ho! Nehrajte si na hrdinu, protože hrdinové zpravidla umírají první.

  1. nelžete (si)
Buďte upřímní. K sobě i ostatním. Pokud nejste hrdina, nemáte nadlidské schopnosti a tudíž nemá smysl pokoušet se o hrdinské skutky. Dělejte jen to, co skutečně dokážete. Pokud je nějaký úkol pro vás příliš obtížný, nesnažte se ho splnit. Pravděpodobně to bez pomoci stejně nezvládnete. Pokud je vám nějaká situace nepříjemná, nesnažte se ji překonat. Zbytečně se vystavujete stresu a situaci to nevyřeší.

  1. vyložte karty na stůl
Nelze očekávat, že na vaší EVS bude všechno krásné a báječné. Vaše hostitelská organizace nezná vás a vaše potřeby, vy neznáte poměry v hostitelské zemi. Je přirozené, že vzniknou situace, které vám nebudou vyhovovat. Zpravidla je možné tyto situace řešit. Nebojte se na ně upozornit. Přiznejte si, že existuje nějaký problém. Ujasněte si, co je podle vás špatně a seznamte se situací kompetentní osoby.

  1. komunikujte, komunikujte, komunikujte
Rada nad zlato. Každý vám řekne, že je velmi důležité, abyste o problémech mluvili. Ovšem nikdo vám pravděpodobně neporadí, jak to máte udělat. Asi nikomu není příjemné mluvit o svých problémech a citlivých věcech s cizími lidmi. A pokud k těmto lidem nemáte zrovna pozitivní vztah, je to o to horší. Přesto mluvte o svých problémech. Těžko vám může někdo pomoct, když neví, že je něco špatně.

  1. podílejte se na řešení
Nebuďte pasivní. Nečekejte, až někdo váš problém vyřeší. Zapojte se do řešení (pokud je to možné). Zkuste navrhnout co a jak změnit, abyste se cítili lépe.

  1. obklopte se přáteli
Je dobré přátelit se s dalšími dobrovolníky. Možná budou mít stejnou zkušenost jako vy. Možná budou vědět, jak váš problém řešit. Každopádně pro vás budou mít pravděpodobně víc pochopení, než vaši přátelé doma, protože jsou na stejné lodi. Nicméně zůstaňte v kontaktu i s rodinou, přáteli a vysílací organizací, protože vám mohou poskytnout určitý nadhled či pohled „z venku“.

  1. buďte trpěliví
Další velmi dobrá rada. Možná se vám bude zdát, že ostatní nevěnují vašemu problému dostatečnou pozornost, že ho neřeší. Uvědomte si ale, že vy jste sice s problémem konfrontováni 1440 minut denně, pro ostatní je to ale jen jeden den. A během tohoto dne se věnují i jiné práci, než je řešit váš problém. Respektujte to a buďte trpěliví.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat